Skriver tre ganger raskere med talegjenkjenning enn med mobiltastaturet

 

Utdrag fra artikkel puplisert på digi.no 8. september 2016

Mange har tidligere testet talegjenkjenning på mobilen eller pc-en, bare for å droppe det igjen på grunn av skuffende resultater. Men mye har skjedd på denne fronten de siste årene, noe som kanskje betyr at tiden nå har kommet for å prøve det igjen.

Nå har forskere ved University of Washington og Stanford University, i samarbeid med forskere fra kinesiske Baidu, gjennomført en større test hvor man har sammenlignet blant annet hvor høy skrivehastighet man kan oppnå med talegjenkjenning på en iPhone, sammenlignet med inntasting av de samme ord og uttrykkene på mobilens tastatur.

Forskerne forteller at de ble overrasket over resultatet.

– Vi visste at talegjenkjenning er ganske bra, så vi forventet at det ville være raskere. Men vi ble faktisk temmelig overrasket over å se at det var nesten tre ganger raskere enn å skrive på et tastatur, sier Sherry Ruan, en doktorgradsstudent i informatikk ved Stanford, som er medforfatter av den vitenskapelige artikkelen om prosjektet, i en pressemelding.

Norsk

I utgangspunktet vil talegjenkjenning av språk som brukes av relativt få, slik som norsk, henge betydelig etter språk som benyttes av flere mange flere mennesker. Men også gjenkjenningen av norsk tale har blitt kraftig forbedret de siste årene, selv om det nok kan være utfordringer knyttet til dialekter. Men dette gjelder slettes ikke bare for norsk:

Likevel har norske myndigheter bevilget 12,7 millioner kroner til utvikling av norsk talegjenkjenning. Det norske selskapet Max Manus fikk oppdraget i fjor høst. I en statusoppdatering om utviklingsarbeidet som ble publisert i august i år, skriver selskapet at produktet skal lanseres sommeren 2017, etter et halvt år med begrenset betatesting.

Blant hovedformålene med dette arbeidet er å hjelpe personer som ikke kan bruke tastatur på jobben, for eksempel på grunn av funksjonsnedsettelser eller belastningsskader.

Men Max Manus mener fordelene som talekjenningen tilbyr, er enda større enn det det amerikanske forskningsprosjektet har kommet fram til – også for brukere uten utvidede behov.

– Man skriver i snitt 4-5 ganger hurtigere med stemmen enn med tastatur, dette viser erfaringer både fra våre løsninger innen helsevesenet i Skandinavia og fra talegjenkjenningssystemer på andre språk, skriver Max Manus i statusoppdateringen.

Les hele artikkelen på Digi.no