Vår historie

Max Manus AS er et norsk teknologiselskap som gjennom de siste 40 år har spesialisert seg på kommunikasjons- og taleteknologiløsninger. Selskapet ble opprettet av motstandshelten Max Manus i 1946. I april 2020 ble selskapet kjøpt opp av Verdane som etablerer et eget konsern med Max Manus og Conscriptor.  Målet er å frigjøre mer tid til pasientomsorg gjennom bruk av digitale løsninger for administrasjon og dokumentasjon.

Max Manus ble født 09.12.1914. Hans far Johan Magnussen var opprinnelig fra Bergen, men fordi han i mange år bodde i spansktalende land, forandret han navn til Juan Manus. Han bosatte seg i København og giftet seg med danske Gerda Kiørup, og fikk etter hvert 4 barn. Som et resultat av at Juan foretrakk et liv med jakt og fiske fremfor et normalt familieliv, ble de skilt og han tok med seg Max og datteren Pia til Oslo. Her gikk Max noen år på Ljan skole inntil hans far bestemte seg for å dra til Cuba med barna, der han hadde en bror som var skipshandler.

Da Juan og Pia etter en tid dro tilbake til Norge, ble Max igjen på Cuba og arbeidet hos sin onkel. Siden ble han lettmatros – alltid sjøsyk. Etter utallige opplevelser til sjøs og til lands, endte hans hjemkomst til Norge med en vandring fra Chile, over Andesfjellene til Buenos Aires og videre med båt til Norge.

Så kom Finlandskrigen og Max meldte seg selvfølgelig som frivillig og opplevde en redselsfull krig på Salafronten med opp til 52 kuldegrader. Han ble avmønstret 9. april 1940, og kom hjem til et tysk okkupert land. Etter å ha deltatt i krigsoperasjoner på Kongsvinger, begynte han i motstandsbevegelsen. Han ble overrasket av tysk Gestapo i sin leilighet i Vidars gate i Oslo og hoppet gjennom blendingsgardin og vindu og ble brakt til Ullevål sykehus.

Med gode venners hjelp, ikke minst fra sykehusets side, klarte han å rømme til Sverige. For å komme til England måtte han reise via Russland-Odessa-Afrika og videre med troppetransportskipet «Empress of Asia» rundt Syd-Afrika til Canada. Derfra med konvoi til England. I Skottland ble han trenet til sabotør i Kompani Linge og siden droppet i fallskjerm over Norge, hvor han blant annet sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram utførte en rekke sabotasjehandlinger. Den viktigste var antagelig senkingen av slaveskipet «Donau».  Så kom freden, og med den Kronprinsfamilien og toppen av alt: Kong Haakon. Sammen med Oslogjengen ble Max vakt for kongefamilien.

Han ble tildelt en fantastisk rekke dekorasjoner, Krigskorset med 2 sverd, og flere norske medaljer. Det engelske DSO og Military Cross with bar, dessuten amerikanske, polske og italienske utmerkelser.

Høsten 1945 var han så heldig å få kontakt med Sophus Clausen som han hadde ligget i dekning hos under krigen. Sammen startet de kontormaskinfirmaet Clausen og Manus, som i 1953 ble Max Manus AS.

Max Manus døde i 1996.

Bøker
Det vil helst gå godt
Det blir alvor
Sally-fangenes engel
Mitt liv
Sammen med Arne Falk-Rønne:
Jorden rundt på 80 dager – 100 år etter.
Veien til verdens ende

Skrevet av Tikken Manus (kone til avdøde Max Manus), 25. mars 2003

Filmen om Max Manus ble spilt inn i 2008 med Axel Henie i hovedrollen.