Tekster med stemmen

Da den selvstendig næringsdrivende og tekstforfatteren fikk smerter i hendene fant han på egenhånd frem til løsningen som gjør at han fortsatt kan jobbe. Med Tuva talegjenkjenning på norsk leverer han tekstoppdrag som før – skrevet med stemmen.

Det han først trodde var smertefull senebetennelse i hendene viste seg å vare, uten at de flere titalls behandlerne han oppsøkte kunne gi ham svar på hvilken sykdom som hadde rammet ham. På eget initiativ søkte han etter løsninger for talegjenkjenning og kom over en artikkel som omtalte regjeringens bevilgning av penger til Max Manus for utvikling av talegjenkjenning på norsk. Han tok kontakt med Max Manus og fant muligheten han var på jakt etter.

Tuva ble lansert i august og i oktober var Bendik i gang som aktiv bruker. I dag er han blant dem som har lagt ned flest dikteringstimer i løsningen som han fikk bevilget fra NAVs hjelpemiddelsentral. Å tak i programmet som gjør det mulig for ham å stå i jobb var ikke enkelt. Ingen leger opplyste om muligheten med Tuva talegjenkjenning og som selvstendig næringsdrivende skulle det vise seg å være utfordrende i møte med NAVs regelverk.  

Da jeg tok kontakt med NAV for å bestille hjelpemiddelet jeg trengte for å kunne fortsette i arbeid fikk jeg først høre at jeg måtte ha vært syk i 2 år før jeg kunne søke om dette, eventuelt at en kliniker kunne bekrefte at sykdommen ville vare i lang tid. Tenk det, syk i 2 år før man kan få hjelp til å jobbe igjen! Heldigvis skrev en fysioterapeut en sykemelding som ble godtatt, forteller tekstforfatteren. Etter to måneder behandlingstid fikk han innvilget tilgang til Tuva, han mottok en mikrofon og kode for å laste ned den skybaserte programvaren og kunne gå i gang med den eneste talegjenkjenningsprogrammet som finnes på norsk. Opplæring klarte han seg fint uten, selv om dette var et tilbud han hadde.

Tilvenningen
Overgangen fra å skrive på tastatur til å skrive med stemmen via en mikrofon tok naturligvis litt tid. – Å diktere er en annen måte å skrive på, du må ikke bare venne deg til å si komma og punktum, du må også tenke annerledes. På tastatur er det mulig å stoppe å tenke underveis, når man skriver med stemmen blir tenkepausene så tydelige. Jeg oppdaget for eksempel uvaner med å bruke pauseord som nemlig da jeg begynte å skrive med stemmen. Han har brukt Tuva talegjenkjenning hver eneste dag siden han fikk det i fjor høst. – Nå tror jeg faktisk at jeg skriver raskere med stemmen enn med tastatur.

Tekstforfatteren har erfart at det blir bedre flyt når han ikke ser på skjermen mens han dikterer, at han ikke følger med på at teksten dukker opp, men heller leser gjennom til slutt når teksten er ferdig skrevet. – Det skaper mer flyt for meg på denne måten, forteller tekstforfatteren, som fortsatt bruke tastatur i begrenset grad – til å gå over artikkelen og rette opp eventuelle feil. – Men jeg vil også lære med Tuvas talekommandoer for redigering, ingen tvil om det. Dessuten vet jeg at Tuva – som med all machine learning – blir bedre jo mer jeg bruker løsningen. Jeg bygger en stadig større personlig ordbok og Tuva lærer å kjenne hvordan akkurat jeg uttaler ord.

Tkstforfatteren har til gode å oppleve nedetid på programvaren, men forteller at det noen ganger kan henge litt og kreve omstart av program eller pc. Han fant også ut at en kraftig pc er lurt å ha, samt at et stabilt nett er nødvendig siden løsningen er skybasert. – Tuva er en smart løsning, fordi den er skybasert kan man logge seg på fra hvilken som helst pc og bare gjenoppta arbeidet der man slapp.

Han synes fortsatt det er litt merkelig å være tekstforfatter og skrive med en mikrofon. Samtidig er han klar på at uten Tuva kunne han ikke jobbet, og han får det fint til siden han driver for seg selv og ikke jobber i kontorlandskap. – Det er nødvendig å ha eget kontor når man skal skrive med stemmen. Det er et tankekors i mange virksomheter hvor folk sitter i åpne landskap. Det er viktig at ledere tilrettelegger for dem som får plager av å bruke tastatur.

Nyttig for mange
Ifølge tekstforfatteren kan mange kontormedarbeidere ha nytte av talegjenkjenning. – Talegjenkjenning kan kombineres med bruk av tastatur og slik forebygge at folk blir sykmeldt på grunn av musearm, senebetennelse eller andre plager.

Han påpeker at fastleger må kjenner kjenne til denne løsningen og henvise fremfor å sykemelde pasienter som står i fare for å forsvinne fra arbeidslivet på grunn av plager fra bruk av tastatur. Selv er planen hans å bli helt frisk, han trener aktivt og opplever å være på bedringens vei. Mest av alt er han opptatt av å ikke bli sykemeldt, men være i aktivt arbeid.

Jeg anser meg heldig at lanseringen av Tuva var klar akkurat da jeg ble syk.

Råd til andre

På spørsmål om hva han vil si til nye brukere av Tuva er tekstforfatteren klar: – Ta tiden til hjelp! Programmet blir bedre jo mer du bruker det. Det er lurt å laste opp tekster du har skrevet tidligere og lese opp tekster så Tuva lærer å kjenne akkurat din stemme. Legg også inn ord du bruker ofte. Være tålmodig i starten, det tar litt tid å venne seg til Tuva, men det vil bli bedre. han anbefaler også opplæring til dem som føler seg litt usikker på teknologien.