Max Manus talegjenkjenning

Tilbake i jobb med talegjenkjenning

Mari Rustad kan jobbe fulltid fordi Tuva avlaster hennes vonde skulder.

Hverdagen til Mari i Moss Avis består av mye annonseregistrering og kommunikasjon via e-post. Med Tuva talegjenkjenning og stemmestyring gjør hun nå dette arbeidet ved hjelp av stemmen. Jeg tror det er mange som kunne hatt nytte av denne løsningen; folk som har slitasje i armer og skuldre etter mange år med pc-bruk. Tuva kan også virke forebyggende for å unngå slike skader, sier hun. Mari Rustad har operert en vond skulder og var i en lang periode sykemeldt i forbindelse med operasjonen.

Å bruke tastatur 100% til annonseregistrering var for belastende, og hun måtte ha vikar for deler av arbeidet. Nå gjør hun alle oppgavene selv. - Jeg er rett og slett superglad, jeg kunne ikke fått noen bedre løsning, sier Mari som ønsker å jobbe fulltid til hun går av med pensjon.

Moss Avis var fast bestemt på å anskaffe Tuva til Mari, og NAV Hjelpemiddelsentral innvilget søknaden fordi det ikke var tvil om nytten programmet gjorde for hennes arbeidsmulighet.

Gruet seg for ny teknologi
Mari Rustad forteller at det var rart å starte med diktering. – Jeg må innrømme at jeg gruet meg for å begynne med ny teknologi. Men det var uvant bare kort tid, så ble jeg raskt vant til løsningen. Mari fikk opplæring for bare to måneder siden, men allerede nå opplever hun at hun automatisk tar til headsettet når hun skal registrere annonser eller sende e-post.

Etter dikteringen går hun over til slutt for å sjekke at alt er korrekt. - Det er nødvendig å sitte på eget kontor, eller litt for seg selv, ellers tror jeg kollegaene ville blitt litt lei av å høre meg si «starte diktering», «venstreklikk», «overfør tekst» og så videre, sier hun med et smil.

For egen del er hun klar på hva talegjenkjenning har å si for henne. - Jeg hadde ikke klart å sitte med alle annonsene i ytterligere 5 år, til jeg blir pensjonist. Uten Tuva kunne jeg ikke ha gjort det som faktisk er arbeidsoppgavene mine.