Max Manus talegjenkjenning

Mye raskere med tale til tekst

Som rådgiver arbeider Terje Lønseth med arealplanlegging hvor mye skrivearbeid inngår. - Med belastningsskader i skulderen hjelper Tuva meg kolossalt! sier han.

Terje Lønseth har vært testbruker av Tuva talegjenkjenning på norsk siden våren 2017. Talegjenkjenning som hjelpemiddel har han vært opptatt av lenge, og han har blant vært pådriver for å legge press på at løsningen skulle utvikles på norsk. Nå er han svært glad for at myndighetene har lagt til rette for at Tuva faktisk har blitt en realitet. 

Engelsk talegjenkjenning har han brukt en god stund. Når vi tar kontakt sitter han med to bærbare pcer hvor det er Tuva på den ene og Dragon på den andre. Det er ingen tvil om at Terje Lønseth har god hjelp av talegjenkjenning som han bruker til diktering av tekst inn i dokumenter.

Da han først tok i bruk talegjenkjenning synes han ikke det var så uvant. - Det er nok fordi jeg har diktert før, jeg har tidligere hatt sekretær som jeg dikterte til. Med diktering må man tenke på en annen måte, men det er en grei tilvenningssak, sier han.

Han bruker Tuva til å legge inn tekst og navigeringsfunksjonen til å ta ut ord og erstatte dem med andre. - Jeg har Tuva på en lett bærbar pc, programmet kobler seg opp automatisk og det er lett å bruke løsningen både på arbeid og hjemmefra.

Mye raskere med tale til tekst

- Hvis jeg skulle ha skrevet det jeg dikterer ville jeg brukte to, tre ganger så lang tid. Jeg opplever Tuva som et helt fantastisk program!

Da Terje fikk Tuva gikk han inn for å få ned mest mulig tekst på kortest mulig tid. Han prøvde også flere fremmedord og var positivt overrasket over gjenkjenningen i programmet.

- Jeg er sikker på at taleteknologi kommer for fullt, det ser vi jo allerede tendens til med talesøk og annen funksjonalitet.

 Terje Lønseth reflekterer over hva som vil skje når dagens unge, storbrukere av data og tastatur, blir eldre. - Det har kanskje aldri blitt skrevet så mye som det gjør nå. Tuva og teknologi for talegjenkjenning kan mange ha glede og nytte av. Det kan også virke forebyggende mot belastningsskader som følger av mye tid med tastatur og mus.   

Om oppstarten med Tuva forteller han: - Jeg har vært med å levere tekst til Tuva, og det har jeg fått nytte av. I mitt arbeid brukes mange spesialord, men Tuva gjenkjenner fagterminologien når jeg dikterer. Det imponerer at dette er riktig gjengitt!

Terje har ikke brukt så mye tid på å oppdatere egen profil, det viktigste for ham har vært og raskt og effektivt få skrevet uten å belaste skulderen. - Men noe tid trenger Tuva, som må tilpasse seg stemmen og dialekten din, og man må selv være bevisst på å diktere med klar og tydelig stemme. Terje bruker foreløpig navigeringsmodus lite, det primære for ham er å få inn tekst, så kan han tåle litt bruk av tastatur for å korrigere. - Navigering tar jeg nok mer i bruk etterhvert, tror han.